Detta hände 2019 plus en spaning på 2020

Av AutoConcept Marknad, den 2020-01-20 16:22

2019 var ett händelserikt år i branschen, fyllt med både motgångar och rekord. I vår årssummering får du svar på vilka bilmodeller som servades mest, hur exporten har sett ut över året och hur försäljningen på begagnat och nytt har gått. Dessutom berättar vår försäljningschef Fredrik om hur han tror att 2020 kommer se ut.

Nybilsförsäljningen blomstrade

2019 var ett försäljningsmässigt starkt år, både för personbilar och lätta lastbilar. Under året nyregistrerades hela 356 036 personbilar, en ökning med 0,7 procent jämfört med 2018. Detta innebär att 2019 års siffra är den tredje högsta någonsin. Enligt Bil Sweden berodde den starka ökningen på att många passade på att köpa ny bil innan fordonsskatten återigen höjdes den 1 januari 2020, när WLTP infördes i Bonus Malus-systemet.

Exportförsäljning och begagnat

Efterfrågan på begagnade bilar har fortsatt vara hög. Sedan Bonus Malus trädde i kraft 1 juli 2018 har priserna på begagnat ökat med hela 30 procent, enligt Martin Fransson, VD på Wayke. Denna framgång beror dock till stor del på exportförsäljningen av personbilar, som har ökat i samband med den svaga svenska kronan. Den höga exporten har i sin tur lett till att det på vissa ställen i landet, rått brist på begagnade bilar i Sverige.
Enligt statistik från MRF, har exportförsäljningen fortsatt att öka jämfört med föregående år fram till och med augusti 2019, varefter den planade ut en aning.

En rolig nyhet för dig som bilhandlare, är att bilhandelns del av begagnat har ökat under 2019 jämfört med föregående år, på bekostnad av privathandeln som minskade mot föregående år.

Se fullständig statistik här. 

Dessa modeller servades mest under 2019, i Sverige och internationellt

I en rapport från Autodata kan vi se vilka bilar som servades mest i Sverige 2019. Volvo toppar den listan med modellerna V70 samt V50. Därefter kommer Saab 9-3 och Saab 9-5.

Internationellt såg inte listan likadan ut. Då var det istället Opel/Vauxhall Corsa som kom etta. Tvåa kom Ford Focus och på tredje plats kom Nissan Qashqai.

Hur kommer 2020 se ut?

Vi frågade vår försäljningschef Fredrik Karlström om hans prognos för 2020. Så här svarade han:

"Vi kan se fram mot 2020 med tillförsikt. Bedömningen är att bilhandlarna kommer att strama åt exportförsäljningen något. Det betyder att vi troligen kommer att få bättre tillgång på begagnade bilar och mer arbete i verkstäderna. När det gäller nybilar så kommer det att ske en rejäl höjning i försäljning av el/hybrid bilar, därmed kommer även försäljningen av segmentet begagnade el/hybrid-bilar ta ordentlig fart. Det ställer högre krav på oss som leverantör och då är det glädjande att vi på AutoConcept har stora nyheter att förmedla, så passa på att ta kontakt med din AutoConcept-representant redan nu. Vi ser fram emot ett riktigt bra 2020 och vi är så glada att just du är samarbetspart med oss."

Prognos från Bil Sweden

Bil Swedens prognos för 2020 är en minskad bilförsäljning med sju procent. En vikande konjunktur i kombination med förändringar i Bonus Malus-systemet är de bidragande orsakerna till deras prognos.

Året kommer starta trögt eftersom många passade på att köpa ny bil innan den nya fordonsskatten trädde i kraft, men försäljningen kommer ganska snabbt att stabiliseras.

Prognosen för antalet nyregistreringar av personbilar för 2020 är 330 000.
Prognosen för antalet nyregistreringar av lätta lastbilar för 2020 är 47 000.
Källa: Bil Sweden

Läs också: Snackisarna i branschen 2020

Kategori:Bransch-snack

Kommentarer:

AutoConcept Nyheter

Välkommen till vår nyhetssida. Här uppdaterar vi dig om de senaste snackisarna i hallen och om våra produkter.

Vad vill du läsa om här? Maila dina önskemål till marketing@autoconcept.se

Prenumerera för uppdateringar