Snackisar i branschen 2020

AutoConcept Marknad, 2020-01-23 11:13

2019 var ett händelserikt år, men vi står inför ett minst lika spännande 2020. Vi har listat de största snackisarna i branschen.

1. Nytt år, ny mätmetod WLTP

Något som såklart är en stor snackis i år är den nya mätmetoden WLTP som infördes vid årsskiftet. WLTP är ett laboratorietest som infördes 2017 för att mäta bränsleförbrukning, koldioxidutsläpp och utsläpp av föroreningar från personbilar och lätta lastbilar. Det ersätter det gamla testet NEDC från 80-talet. Den nya mätmetoden är mer exakt än den gamla och kommer innebära att många bilmodeller får en högre skatt. Förändringen gäller dock bara nya bilar som registrerades efter årsskiftet.
Som vi nämnde i vår årssummering anser många att den ökade försäljningen av nybilar 2019 berodde på att WLTP skulle införas i år. Det blir spännande att följa hur nybilsförsäljningen kommer se ut under året.
Läs mer om WLTP här.

Har du missat vår årssummering? Läs den här 

2. Förstärkt konsumentskydd 

Ett nytt EU-förslag om konsumenträtt diskuteras och ska redovisas senast den 1 september 2020. Förlaget innebär att den så kallat ”omvända bevisbördan” på sex månader som idag gäller vid försäljning av begagnade och nya produkter kommer ändras till tolv månader.

Denna ev. förändring av Konsumentköplagen skulle i så fall omfatta såväl nya och begagnade varor som tjänster inkl.  digitala tjänster.

Den förlängda bevisbördan kan påverka din trygghet som handlare vid försäljning av begagnade fordon. Därför är det tryggt att alltid inkludera våra garantier och på så sätt minska risken för kostsamma reparationer. Börja redan nu att teckna minst 12 månader, så ökar du försäljningen, får nöjdare kunder och bättre betalt per fordon.

3. Nya riktlinjer för el- och hybrid

Bil Sweden och MRF ska leda arbetet med att ta fram riktlinjer och regler för arbete och hantering av el- och hybridfordon. Syftet är att säkerställa att arbete och hantering sker på ett säkert sätt och att personalen har rätt utbildning. Alla berörda parter ska vara involverade i projektet, för att kunna skapa en heltäckande svensk branschstandard. Det har även inletts dialog med Norge, Danmark, Finland och Estland som har visat intresse för arbetet. Förhoppningen är att denna standard även ska sträcka sig utanför landsgränserna.
Antalet el- och hybridfordon ökar snabbt i Sverige, därför finns det ett starkt behov av en enhetlig standard för att hantera fordon med elfel på ett tryggt sätt. 

Läs också: El- och hybridfordon ökar snabbt i Sverige 

4. Verkstäder står inför utmaningar

Om man kikar i spåkulan för branschen är det verkstäderna som kommer förändras mest. Fordonsverkstäderna står inför en förändring i och med Godkänd Bilverkstad, en kvalitetsstandard för att höja kvaliteten på bilverkstäder och ökade kompetenskrav i takt med den tekniska utvecklingen. Under 2018–2020 kommer motorbranschen att behöva anställa cirka 6 400 personer, varav 2 600 tekniker. På endast ett år har behovet ökat med 600 personer, enligt Transportföretagens nya rapport ”Tempen på motorbranschen 2018”.

Under 2020 kommer vi på AutoConcept inleda ett flertal verkstadssamarbeten. Syftet är att vi ännu mer ska kunna kvalitetssäkra våra skadeärenden. Du vet väl att du som handlare kan låta oss hänvisa skador till din egen verkstad, om du har en sådan.

Sammanfattningsvis står vi inför ännu ett händelserikt år. Vi ser till att vårt produktutbud alltid är uppdaterat för att möta branschens utmaningar och förändringar. Det är tryggt och en bra affär att erbjuda dina kunder en AutoConcept-garanti, på alla typer av fordon.

Category:Bransch-snack

Kommentarer: