AutoConcept Tipsar!

Så fungerar bilens bromssystem

Skriven av AutoConcept Marknad | 2020-09-16 09:28

Bromssystemet är viktigt för säkerheten när du kör. Här ska vi fördjupa oss i hur ett bromssystem fungerar. Vi berättar om vilka varningstecken du ska hålla koll på.

Hur fungerar ett bromssystem i en personbil?

Bromssystemet är det system som används för att kunna bromsa ett fordon i rörelse. Man brukar säga att det finns tre olika typer av bromssystem: hydrauliska, mekaniska och elektroniska.

De allra flesta bilar idag har ett hydrauliskt bromssystem. Det innebär at du med hjälp av bromspedalen bygger upp ett tryck i bromssystemet, som anlägger ett belägg mot bromsskivorna som sitter innanför hjulen. Det stoppar rotationen och sänker hastigheten.

En del bilar har hydrauliska trumbromsar, istället för skivor, som ofta sitter bak på bilen. Det fungerar ungefär på samma sätt, men det hydrauliska trycket trycker då på bromsbackarna i bromstrumman istället, så att hjulet bromsas.

ABS-system

ABS står för Anti-lock braking system, på svenska kallas det ABS-bromsar eller låsningsfria bromsar. De flesta bilar är utrustade med ABS idag. Det är en extra säkerhet i bromssystemet som gör det enklare att kontrollera bilens styrförmåga vid en kraftig inbromsning.
När du trycker hårt på bromspedalen så låser sig hjulen, det känner ABS-systemet av och släpper då omedelbart en del av trycket på bromsarna så att däcken börjar rulla och släpper det låsta läget. ABS-systemet fortsätter därefter att bromsa bilen så fort som det är möjligt, men utan att det blir så pass kraftigt att hjulen låser sig. Det gör att du kan styra bilen trots att du bromsar kraftigt. Exempelvis kan man väja för hinder och bromsa på samma gång.
Som förare märker du av ABS-systemet genom att bromspedalen börja pulsera och dova dunkningar hörs när ABS-systemet arbetar.

Fungerade bromsar är A och O – allt måste fungera perfekt

Bromssystemet består av flera olika komponenter, varje del har sin egen funktion. De är alla lika viktiga – om en går sönder så bryts hela systemet. Även bromsvätska behöver bytas med jämna mellanrum, eftersom det kan dra åt sig vatten och det leder över tid till en lägre kokpunkt.

Eftersom bromsarna sitter under bilen, vid hjulen, är de konstant utsatta för slitage från väder och vind. Särskilt under vintermånaderna när vägarna är våta. Bromsarna är nämligen extra känsliga mot vätska och smuts. Ta bilen till en verkstad om du upptäcker några problem med bromsarna.

Varningstecken på att bromssystemet inte fungerar som det skall och bör kontrolleras

Det är viktigt att regelbundet se över systemet och göra en bromsservice. Följ de serviceintervall som framgår i tillverkarens rekommendationer. Här är några varningstecken:

  • Väsnas bromsarna så fort pedalen trycks ner, är det sannolikt att bromsbeläggen behöver bytas ut.
  • Bromsarna påverkas om du inte har tillräckligt med bromsvätska i huvudcylindern. Om pedalen går hela vägen till golvet när du trycker ner den, men inte saktar ner bilen tillräckligt, kan vätskenivån vara för låg. Då är det dags att kontrollera bromssystemet.
  • Om vatten och dammpartiklar blandas i bromsvätskan kan det få bromsarna att bli betydligt sämre, eftersom det försämrar vätskans förmåga att motstå höga tryck. Vatten är särskilt farligt eftersom det kan frysa innanför bromsledningarna, vilket får dem att expandera och brista.
  • Eftersom bromsskivan är gjord i metall, är den känslig mot kontakt med vatten och kan lätt börja rosta. Om du märker att bromsarna drar åt ett håll, kan det innebära att en bromsskiva är skadad. Du ser direkt om skivan är skadad genom att ta bort hjulet och ta en titt på bromsskivan.
Vad omfattas i våra produkter

- I vår produktnivå Guld omfattas alla elektroniska och mekaniska komponenter i bromssystemet.

- I vår produktnivå Silver omfattas Servopump, Bromsförstärkare, Huvudcylinder, Hjulcylinder, ABC-styrenhet och ABS-hydraulaggregat.

- I vår produktnivå Brons omfattas Servopump.
Vår produktnivå Bas omfattar inte bromssystemet.


Observera att undantag kan finnas i villkoren och att din produkt kan variera i omfattning. Logga in för att se dina villkor och komponentomfattning.