AutoConcept Marknad, 2022-03-08 13:13

Registrerade el- och hybridbilar har de senaste åren ökat markant i antal. Likaså har antalet elbilsmärken i Sverige ökat i hög takt.
Hela 60% av svenskarna vet inte var man ska reparera elbilen. Det visar en undersökning gjord av Werksta. Det finns väsentliga skillnader på hur man reparerar förbränningsbilar och elbilar, detta trots att exempelvis bucklor hanteras på ett likartat sätt. De största utmaningarna i att reparera en elbil hittar mekanikerna i exempelvis elsystemet där en mekaniker, utan tillräcklig kunskap, kan göra mer skada än nytta.

Vad är skillnaden?
Utvändigt är det ofta mycket likheter och mindre skillnader mellan de olika typerna av bilar. Det är skillnaderna under huven som gör elbilen unik i jämförelse med förbränningsmotor-bilen. Dessa skillnader kan många gånger skapa problem för en mekaniker som inte är van att reparera elbilar. Med tanke på att både el- och hybridbilarna fortfarande är relativt nya på marknaden så är det väldigt många som inte bemästrat den sidan av bilar ännu.
Med det sagt så är det självklart elsystemet som är den största skillnaden mellan elbilen och den ”vanliga bilen”. Utgångspunkten för en mekaniker när det är dags att reparera en elbil är att den alltid måste vara spänningsfri. Att göra bilen spänningsfri kräver att verkstaden är väl insatt i hur högspänningssystemet i bilen fungerar för att på så sätt kunna arbeta med korrekta säkerhetsmetoder.

Hur bra koll har svenskarna på det här?
Undersökningen som Werksta lät göra i januari 2022 besvarades av 1010 stycken svenskar mellan 18-80 år och ansågs vara demografiskt representativt för befolkningen. Undersökningen visade att mer än 60% av svenskarna inte vet om att alla verkstäder inte har rätt kompetens när det kommer till elbilar.

Hur ska du gå tillväga?
Slutsatsen av denna informationen är att om du funderar på att äga, eller om du redan äger, en elbil så bör du leta reda på en verkstad med rätt erfarenhet och kunskap utav att arbeta med elbilar. Det kan spara dig oerhört mycket, både vad gäller tid och pengar.

Vad kan annars vara bra att tänka på innan du köper en elbil? Här listar vi 7 saker som är bra att tänka på innan du köper en elbil.
Källa: Werksta

:ElbilTryggare fordonsägare

AutoConcept Marknad, 2021-11-23 14:01

Försäljningen av begagnade elbilar ökar kraftigt. Det är mycket billigare att köra på el än bensin eller diesel. En elbil innebär också lägre skatt och servicen blir både billigare och enklare. Elbilar är fortfarande dyrare att köpa än fossilbilar, men man räknar med att priserna kommer att sjunka. Här får du tips på vad du kan tänka på både innan och efter köpet!

1. Räkna på det
Även de billigaste elbilarna är fortfarande ganska dyra i inköp, miljöbilsbonusen på 70 000kr inräknad. Däremot är driftkostnaden betydligt lägre än traditionella bilar men drivmedlet är billigare, fordonsskatten lägre och dessutom kräver elbilar mindre service och reparationer.

2. Läs på
Det är viktigt att fördjupa sig i vad du köper. Undersök vad som ingår i övrigt som en laddbox till hemmet, tillgång till laddnätverk eller annat. Även räckvidden är att ta i beaktande. Handen på hjärtat, kör du 500 km om dagen eller är det snarare omkring 20-30 km om dagen? Räckvidd kostar pengar.

3. Lär dig köra elbilen
Att köra elbil kräver en viss vana. Det första du kommer märka är att elbilen är helt tyst och saknar en brummande motor som ger respons på din körning. Dessutom är elbilen oerhört kvick och även den minsta elbilen rusar iväg vid minsta tryck mot accelerationspedalen. Körupplevelsen är helt enkelt lite annorlunda, men det går snabbt att vänja sig. Ta det bara försiktigt.

4. Lös hemmaladdningen
Om du har möjlighet att lösa laddning hemma är det att föredra. Hemmaladdning är oftast det billigaste alternativet. Undersök vad du behöver för laddbox till elbilen du planerar att köpa. Om du bor i lägenhet, prata med din hyresvärd eller bostadsrättsförening. Det finns många lösningar för flerbostadshus på marknaden och finansieringsstöd att hämta hem.

5. Publika laddstationer
Här kan det vara värt att läsa på ordentligt, destinationsladdning och snabbladdning kan ofta vara en djungel innan man satt sig in i det ordentligt. En del laddare tar betalkort medan andra kräver en app. Undersök vad som finns i ditt närområde, och utmed rutterna där du oftast gör dina långresor. En karta med laddstationer ger många svar.

6. Nyttja tekniken
De flesta bilarna kommer idag med en tillhörande app. I de bästa apparna kan du styra laddning, planera din resa och se till att klimatanläggningen är rätt inställd och rutorna frostfria när du ska ge dig iväg på morgonen.
Ta nytta av tekniken i elbilen. En elbil är i mångt och mycket en högteknologisk dator på hjul.

7. Minska ditt klimatavtryck
Efter att du köpt en elbil är det läge att undersöka vilka andra investeringar du kan göra. Mycket av den svenska elen är grön, men du kan göra bättre. Investera i solenergi för riktigt närproducerad grön el. Att inte behöva köpa el till att ladda din elbil kan finansiera solpaneler till ditt hem.

Funderar du på att köpa en begagnad bil?
Att köpa en begagnad bil kan för många kännas osäkert. Många känner sig okunniga och vilsna i djungeln av begrepp och funktioner som man ser efter. Vi på AutoConcept kan hjälpa dig till ökad trygghet. Vi kan erbjuda dig en försäkring som omfattar oväntade reparationskostnader som kan uppstå på bilen.

Våra försäkringar kan du teckna direkt via vår hemsida till din nya, eller befintliga bil.

👉 Läs mer och teckna någon av våra försäkringar här!

:ElbilMiljöbilar