Så kan du upptäcka mätarfiffel vid inbyte

AutoConcept Marknad, 2021-09-23 08:58

Har du någon gång råkat ut för att mätarställningen är fifflad med när du får en inbytesbil? Här får du några tips på hur du upptäcker mätarfiffel så att kunden som köper bilen inte blir lurad.

Kolla bilens diagnossystem

Om din verksamhet inte bedriver egen verkstad kan det vara bra att ta bilen till en märkesverkstad för att köra bilen i diagnossystemet. På de flesta moderna bilar lagras nämligen mätarställning på flera ställen och det kan därför finnas loggar på ändringar som skett. Det finns ingen garanti att fusket går att avslöja, men om det är en bil av ett större värde kan det vara värt att undersöka.

Bilens exteriör och interiör

Undersök bilens exteriör och interiör noggrant. Det finns en del tecken att titta efter som kan avslöja om bilen har gått längre. Exteriöra tecken kan till exempel vara att strålkastarglasen är matta och lite blästrade efter längre körsträckor och om bilen inte är omlackerad finns det sannolikt stenskott i fronten om bilen har gått långt.
Interiöra tecken kan vara att ratten, växelspaksknoppen och pedalgummina, klädsel och dörrhandtag är slitna. Om bilen påstås har gått en kort sträcka, kan slitage på dessa delar vara varningstecken.

Läs också: Skapa de bästa bilderna till dina annonser – 10 bra fototips

Granska serviceboken

Vi utgår från att du alltid kontrollerar att serviceboken finns och är korrekt stämplad. Men idag förekommer förfalskade serviceböcker. Kontrollera servicehistoriken och att de verkstäder som bilen har servats hos är trovärdiga. Det kan vara smart att kontrollringa en av verkstäderna om du är misstänksam. På nyare bilar är serviceboken oftast digital, det gör denna typ av fusk svårare – men inte omöjlig.

Undersök tidigare ägare

Om du är misstänksam kan du kontrollera bilregistret för att hitta tidigare ägare. Varför inte ringa och kontrollera vad mätarställningen var när de sålde bilen? Då kan du även passa på att fråga om annan information, exempelvis reparationer.
Har bilen använts som taxi kan det vara bra att vara extra uppmärksam om körsträckan är misstänksamt låg.

Sammanfattningsvis, detta är några enkla tips att använda för dig som säljare. Tips som tillsammans med att vara uppmärksam på saker som avviker från det normala ger dig viktiga verktyg för att avslöja fusk. Känner du dig osäker, stanna upp och kontrollera bilen en extra gång.

Category:Bransch-snackFörsäljningstips

Kommentarer: