Skapa de bästa bilderna till dina annonser  – 10 bra fototips

AutoConcept Marknad, 2020-04-03 09:26

Idag börjar de flesta att leta bil på nätet. Därfär är det väldigt viktigt att dina bilannonser är oemotståndliga. Bra bilder i annonsen kan resultera i att bilen blir såld snabbare. Vi hjälper dig att få till de bästa bilderna på dina begagnade bilar med hjälp av några enkla knep. 

Idag börjar de flesta köpares resa på nätet. Därför är annonsen otroligt viktig. Bilder säger mer än 1000 ord brukar man säga, varför inte testa och se om det är sant? Med grymma bilder i annonsen borde i så fall kunderna strömma in i din hall. Dessa tips funkar självklart också på andra typer av fordon som MC, Husvagn eller Husbil.

Vi har samlat 10 bra tips för att få till de perfekta bilderna i dina annonser.
1. Bilen ska vara snygg

Tänk på att du inte bara säljer en bil, du säljer drömmen om en ny bil. Även om du själv inte tycker att bilens utseende är det viktigaste, så tittar de flesta köpare bara på de snyggaste bilarna. Därför är det viktigt att tvätta bilen både utanpå och inuti. Tänk på detaljerna så som att däcken inte ska vara smutsiga och inredningen ska vara ren. Det kommer få din annons att sticka ut och få fler besök.

2. Ta bilden vid rätt tid på dygnet

Många bilhandlare fotograferar sina bilar inomhus, i lysrörsljus. Det ger en grön ton i bilderna som är svår att få bort. Försök därför att undvika lysrörsljus, det blir sällan bra. Varför inte prova att sticka ut i mängden på ett bra sätt?

Bra ljus är A och O för att bilden ska bli bra – det vet de flesta. Men när är den bästa tiden på dygnet att fota? Starkt solsken mitt på dagen kanske låter bäst, men det ger hårda skuggor och rätt trist ljussättning. Några tunna moln som mildrar det hårda är bättre. Tunga moln kan ge en dramatisk himmel, men färgtemperaturen blir då blåaktig, vilket inte blir snyggt på till exempel vita bilar. Av samma skäl bör du inte ta bilbilder när det regnar.

Bästa ljuset är solsken tidigt eller sent på dagen. Färgtemperaturen blir varmare och det låga ljuset kan ge en mycket vacker belysning av en bilkaross. Svarta bilar kan vara väldigt svåra att fotografera i solljus mitt på dagen (allt man ser är en svart fläck) men sent på kvällen kan den solröda himlen spegla sig i lacken och ge en snygg effekt.

3. Glöm inte interiören

Bilens yttre är viktigt, men man underskattar ofta betydelsen av interiören. En välstädad, snygg inredning säger en hel del om en bils skick. Vad är då viktigt att tänka på när du fotar interiören?

  • Att fotografera inredningen inomhus brukar vara svårt då ljusmängden sällan räcker till.Ta istället fotot utomhus och i skuggan. Det mjuka ljuset framhäver inredningen bättre.
  • Använd mobilkameran som ofta har bra närgräns (det kortaste avståndet objektivet kan fokusera på ett objekt och därmed avbilda det med skärpa) vilket gör att du enkelt kan gå mycket nära till exempel instrumenttavlan och ta snygga bilder.
    Har du inte vidvinkel på kameran är det bäst att sitta i baksätet, ta av nackstöden på framstolarna (om möjligt) och vrida bak ryggstöden så mycket det går.
4. Rätt antal bilder i annonsen

Eftersom de flesta kunders bilresa börjar på nätet och ett bilköp för många är ett stort och viktigt beslut, spenderar de mycket tid på att hitta rätt bil. Om du förenklar processen för köparen, slår de till snabbare och köper bilen.
För många bilder tröttar ut köparen, det blir för mycket information. Företaget CarStory har kommit fram till att det optimala antalet bilder är nio.

Enligt CarStory finns det tre saker som optimerar bilens möjlighet att bli såld och det är rätt pris, lagom många bilder (9) och att säljaren framhåller de viktigaste egenskaperna och tillvalen (det skulle till exempel kunna vara en garanti från AutoConcept).

5. Satsa på den perfekta öppningsbilden – du har bara en chans

Det säger sig självt, du får ofta bara en chans att göra ett bra första intryck som får bilköparen att klicka på din annons. Den bild som du väljer som ”nummer 1” måste vara det bästa du kan presentera. Bra vinkel, rätt ljus och den bästa sidan av bilen. Tänk på att:

  • Bilens vänstra sida upplevs mer attraktiv än den högra, det beror på att det är förarsidan.
  • Se fronten på bilen som ”ansiktet”. En öppningsbild bakifrån kan göra ett annorlunda intryck, vilket är bra ibland (speciellt på vanliga bilmodeller) men fronten är viktigast.
  • Öppningsbilden ska vara ren. Helst svart asfalt, blå himmel och en snygg bil – inget mer.
  • Försök undvika stolpar som växer upp ur taket på bilen, streck i asfalten och framför allt ingen snö (om det inte är ett jämnt och snyggt snötäcke). Ett trick är att ta en vattenslang och blöta ner asfalten framför bilen, då mörknar asfalten och bilen speglar sig i den blöta ytan. Alla trick är tillåtna när det gäller att ta en snygg bild.
6. Retuschera inte för att dölja

Bildbehandlingsprogram, exempelvis Photoshop, öppnar upp för många möjligheter när det kommer till retuschering. Det kanske frestar att ta bort skador och rost från bilden – men tänk på att om köparen ser fusket så förlorar du förtroendet och affären blir kanske inte av.

7. Se till att använda rätt format

Utnyttja utrymmet i bildens format. Låt fordonet sträcka ut från kant till kant i bilden. Det är rätt meningslöst att ta en bild där bilen endast utgör 20 procent av bildytan och resten är asfalt och himmel. "Avhuggna" bilder är heller inte snyggt, försök att undvika det. Extrema vidvinkelbilder blir sällan bra när man fotograferar bilar.

Bilder på webben har alltid 72 dpi (bildpunkter per tum). De flesta sajter för bilannonser har inte byggt in möjligheten till stora bildformat. Man är hänvisad till en viss maxstorlek. Så att skicka in en bild som är för stor tjänar du alltså inget på, annonsplatsen kommer ändå bara visa den enligt sin maxstorlek.
Därför är det viktigt att undersöka vad annonsplatsen har för riktlinjer kring format och följa dem.

8. Använd en lämplig kamera

Använder du din mobil till dina annonsbilder? Det är inget fel med det, de flesta moderna mobiler har en kamera som levererar högupplösta bilder och skärpedjupet är stort.
Om din mobilkamera inte duger kan det vara smart att investera i en kompaktkamera med zoomobjektiv eller ännu hellre en systemkamera. 

9. Fånga detaljerna

Tänk på att inte alla är lika bikunniga som du. Berätta om de positiva egenskaperna och lyft fram dessa i bilderna. Finns det till exempel ett ovanligt rymligt bagageutrymme så varför inte ta en bild på det? Smarta förvaringsutrymmen – ta en bild på det också.
Inredningsbilder är viktiga, det berättade vi tidigare. Finns det någon finess eller specialdetalj så ta en bild på det. Detaljer som många bilköpare letar efter är USB-uttag och möjlighet att ansluta mobilen till bilen på olika sätt. Du kan göra en övertydlig bild med mobilen inkopplad, om det går. Var inte rädd för att vara "övertydlig", det behövs. De flesta bilköpare tittar på bilderna först och läser texten till sist.

10. Välj en låg vinkel

Tittar du på annonsbilder på exempelvis Blocket så kommer du se att de flesta annonsbilderna är tagna av en person som står upp. Kameran används från en "hög höjd", vilket sällan är en fördel vid bilfotografering. Nackdelen med det är att en bild framifrån då består av väldigt mycket motorhuv och den speglar färgen på himlen. Är det gråväder ser bilens kulör tråkig ut.
Välj istället en lägre höjd, gärna med ett teleobjektiv om du har det, och bilen kommer se mycket snyggare ut. Samma bil, samma ljus men resultatet blir ändå mycket bättre. Tittar du på reklambilder av bilar så ser du att de ofta är tagna i låg vinkel med teleobjektiv. Simpelt knep, men det gör verkligen skillnad. En låg vinkel gör det också lättare att undvika skuggan av sig själv i bilden.

Fem snabba bildknep
1. Tänd ljusen

Slå på ljuset eller låt bilen gå på tomgång när du tar bilden. Tända strålkastare får bilen att se "aktiv ut".

2. Lugn bakgrund
Tänk på bakgrunden. Undvik stolpar, byggnader, människor, andra bilar och allt annat som kan störa huvudmotivet.

3. Spegla ljuset
Mörka bilar kan bli helt "döda" i lacken. Försök därför spegla ljusa ytor för att få fram karossens form.

4. Vinkla bilen
En bil måste inte alltid stå rakt. Prova med att vinkla kameran något och se vad som händer. Ta flera bilder i olika vinklar för att vad som ser bäst ut.

5. Vrid på hjulen
Hjulsidan eller fälgen är en viktig del av bilens design. Den får gärna synas och det gör man genom att vrida ratten något. Vrid aldrig upp däcket mot kameran, då försvinner fälgen och bilen ser betydligt tråkigare ut.

 

Category:DistansförsäljningBransch-snackFörsäljningstipsMarknadsföring

Kommentarer: