Hösten är här och sommaren är ett minne blott. Nu är det hög tid att göra din semesterpärla redo för vintern. Denna checklista kan vara till hjälp så att du inte glömmer något.
Om du har möjlighet, parkera husbilen/husvagnen i en miljö som är torr och täckt. Det behöver inte vara varmt, en tom lada exempelvis går jättebra.
Om du inte har möjlighet att förvara fordonet inomhus så går det också bra att låta fordonet stå utomhus.
Glöm inte garageförsäkring, eller avställningsförsäkring som det också kallas. Den skyddar husvagnen/husbilen mot olyckor som kan ske under avställningstiden, exempelvis stöld, glas, rättsskydd och vagnskada.
Det är viktigt att se över batterierna inför och under vinterförvaringen. Detta behöver du tänka på:
Ta reda på vad som gäller innan du underhållsladdar dina batterier under vintertid, då håller batterierna längre. Vid felaktig hantering eller laddning upphör garantin att gälla.
Har din husvagn eller husbil en solpanel ska den hållas ren från snö och annat under vintern, för att nå bästa effekt.
Kontrollera fryspunkten på bildelens kylarvätska. Fyll på vid behov med en blandning av 50 % glykol och 50 % vatten. Innan du gör det är det viktigt att kontrollera vilken typ av frysskydd som redan finns i systemet. Du kan inte blanda olika vätskor hur som helst.
Pumpa extra mycket luft i däcken för att förhindra att det blir så kallade ”plattor”. Med dagens moderna däck räcker denna åtgärd. Du behöver alltså inte rulla husbilen/husvagnen med jämna mellanrum för att däcken skall behålla sin rundning.
Fukt är husvagnarnas och husbilarnas värsta fiende. Det bildas lätt fukt eller mögel när luftfuktigheten blir för hög. Ställ in en, eller flera, torrbollar som drar till sig fukten. Se också till att alla ventilationshål är öppna.
För att undvika kondens bör du antingen hålla en "bovärme" (ca 20 grader) eller stänga av värmen helt. Risken för kondens är som högst vid en temperatur på 5–10 grader. Dynor och textilier drar också åt sig extra mycket kondens, ta därför ut dem.
Se till att göra servicen under hösten för att slippa vårens långa väntetider. Dessutom mår motorn och växellådan i husbilen bättre om man byter olja på hösten, om husbilen inte ska användas under vintersäsongen. Gammal olja innehåller nämligen fukt och kondensen är skadlig för motor och växellåda.
Har vi missat något viktigt i listan som du vill belysa? Kommentera gärna.
Läs mer om våra WiseCamper och WiseCaravan här.