Checklista inför vinterförvaring av husvagn/husbil

AutoConcept Marknad, 2020-11-02 12:57

Hösten är här och sommaren är ett minne blott. Nu är det hög tid att göra din semesterpärla redo för vintern. Denna checklista kan vara till hjälp så att du inte glömmer något.

✔️ Placering

Om du har möjlighet, parkera husbilen/husvagnen i en miljö som är torr och täckt. Det behöver inte vara varmt, en tom lada exempelvis går jättebra.

Om du inte har möjlighet att förvara fordonet inomhus så går det också bra att låta fordonet stå utomhus.

✔️ Försäkring

Glöm inte garageförsäkring, eller avställningsförsäkring som det också kallas. Den skyddar husvagnen/husbilen mot olyckor som kan ske under avställningstiden, exempelvis stöld, glas, rättsskydd och vagnskada.

✔️ Batteri/el

Det är viktigt att se över batterierna inför och under vinterförvaringen. Detta behöver du tänka på:

  • Kontrollera laddningsstatus och vattennivå. På motorbatteriet ska pluspolen lyftas av, eftersom det alltid sker lite förbrukning om det är anslutet. Om det är originalbatterier som är slutna, det vill säga inte går att fylla på med vätska, behöver du givetvis inte tänka på det.
  • På bodelsbatteriet ska huvudströmbrytaren slås av på elblocket, så att all förbrukning stängs av.
  • I husvagnar och husbilar är det oftast syrabatterier eller gel-batterier (i vissa fall AGM-batterier). Dessa batterier ska laddas på olika sätt och det är mycket viktigt att de laddas på rätt sätt. Det krävs olika laddare. I husvagnar och husbilar sitter redan avsedda laddare vilket innebär rätt laddning. Om du tar ut ett batteri ur husvagnen eller husbilen gäller följande:
    - Du får inte under några som helst omständigheter ladda ett gel-batteri med vanlig batteriladdare. Då bränner du sönder batteriet och dessa batterier dyra att köpa.
    - Ladda inte syrabatterier med en laddare som är avsedd för gel-batterier, då kan laddaren gå sönder. Använd enbart helautomatiska laddare, risken finns annars att du bränner sönder batterierna om de överladdas.

Ta reda på vad som gäller innan du underhållsladdar dina batterier under vintertid, då håller batterierna längre. Vid felaktig hantering eller laddning upphör garantin att gälla.

Har din husvagn eller husbil en solpanel ska den hållas ren från snö och annat under vintern, för att nå bästa effekt.

✔️ Glykol

Kontrollera fryspunkten på bildelens kylarvätska. Fyll på vid behov med en blandning av 50 % glykol och 50 % vatten. Innan du gör det är det viktigt att kontrollera vilken typ av frysskydd som redan finns i systemet. Du kan inte blanda olika vätskor hur som helst.

✔️ Däck

Pumpa extra mycket luft i däcken för att förhindra att det blir så kallade ”plattor”. Med dagens moderna däck räcker denna åtgärd. Du behöver alltså inte rulla husbilen/husvagnen med jämna mellanrum för att däcken skall behålla sin rundning.

✔️ Vattensystem
  • Vattensystemen måste tömmas för att förhindra att ledningar och kopplingar fryser. Detta gäller även om fordonet står i ett uppvärmt utrymme – då strömmen kan gå och lokalen kyls ner.
  • Ställ kranarna i öppet mellanläge mellan varmt och kallt, annars kan de frysa sönder. Frysskador ersätt inte av garantin.
  • Lägg ner duschslangen så att allt vatten rinner ut.
  • Töm färsk- och spillvattentankar.
  • Öppna tappkranarna helt.
  • Töm toaletten helt och skölj gärna ur den med något antibakteriellt medel för att förhindra lukt.
  • En liten mängd spolarvätska till alla vattenlås (diskho, handfat & duschbrunn).
  • Ta ur säkringen till vattenpumpen eller slå av pumpbrytaren om det finns en sådan.
  • Håll kylskåpsdörren öppen med exempelvis en tidning.
✔️ Kondens och fukt

Fukt är husvagnarnas och husbilarnas värsta fiende. Det bildas lätt fukt eller mögel när luftfuktigheten blir för hög. Ställ in en, eller flera, torrbollar som drar till sig fukten. Se också till att alla ventilationshål är öppna.

För att undvika kondens bör du antingen hålla en "bovärme" (ca 20 grader) eller stänga av värmen helt. Risken för kondens är som högst vid en temperatur på 5–10 grader. Dynor och textilier drar också åt sig extra mycket kondens, ta därför ut dem.

✔️ Service

Se till att göra servicen under hösten för att slippa vårens långa väntetider. Dessutom mår motorn och växellådan i husbilen bättre om man byter olja på hösten, om husbilen inte ska användas under vintersäsongen. Gammal olja innehåller nämligen fukt och kondensen är skadlig för motor och växellåda.

✔️ Några viktiga punkter för dig med husbil:
  • Lägg i en växel, låt inte handbromsen vara åtdragen då den kan låsa sig.
  • Strö talk på vindrutetorkarens torkarblad av gummi och lyft upp de från rutan.
  • Öppna rutorna något.
  • Töm INTE motorns kylsystem.

Har vi missat något viktigt i listan som du vill belysa? Kommentera gärna.

Läs mer om våra WiseCamper och WiseCaravan här. 

:Tryggare fordonsägare