Så fungerar växellådan i en bil

AutoConcept Marknad, 2020-09-16 14:44

Du har säkert lite koll på vad en växellåda gör, men vet kanske mindre hur den fungerar och hänger ihop. Det förklarar vi här.

Det finns två typer av växellådor, manuell eller automat.

Hur funkar en växellåda?

Växellådan är en del av drivlinan, som sitter monterad på motorn och omvandlar varv till drivmoment, som i sin tur driver hjulen. Växellådans uppgift är att säkerställa effektiv körning. Genom att byta växel håller man varvtalet nere, undviker att motorn överbelastas och håller bränsleförbrukningen nere. Du behöver ibland byta ut /fylla på olja i din växellåda, det står i din servicebok hur ofta du ska göra det. Det ingår vanligtvis i en service.

När du byter växel förändras samspelet mellan de olika kugghjulen i växellådan. Det genererar olika utväxlingsförhållanden. För att passa olika körsituationer styr växellådan motorns vridmoment. Växellådan för över vridmomentet till drivaxlarna, som driver hjulen.

Om du har en bil med en manuell växellåda fungerar kopplingen som en brygga mellan motorn och växellådan, som gör det möjligt att växla när du trycker på kopplingspedalen. Om du har en automatisk växellåda så sker det automatiskt.

Många faktorer kan slita ut växellådan

Växellådan kan ofta vara ett problematiskt område för bilägare, oavsett bilmodell. Den slits kontinuerligt av flera faktorer, körstil och bilmodell påverkar. Det är näst intill omöjligt att förutse när den kommer att slitas ut. Många bilar klarar sig en hel livstid med samma växellåda, medan andra slits ut efter bara några år.

Om växellådan visar tecken på fel och detta inte tas på allvar och undersöks, kan problemen i värsta fall sprida sig till andra delar i bilen. Resultatet kan bli hög oljeförbrukning och i förlängningen motorhaveri - vilket oftast är en mycket dyr reparation.

Vanliga tecken på att du ska undersöka växellådan
 • Det är plötsligt svårt att få in rätt växel
 • Det luktar bränt
 • Ljud hörs från transmissionen när bilen står i neutral (automat)
 • Bilen hoppar ur växeln under körning
 • Kopplingen känns sliten och växellådan ”borstar tänderna”
 • Växellådan läcker olja
 • Varningslampan tänds
 • Du känner vibrationer och hör missljud
 • Du hör ett skrikande, visslande eller surrande ljud från växellådan
 • Ojämna reaktioner från bilen såsom att du kan trycka ner gaspedalen utan att hastigheten ökar
 • Automatlådan slirar vid växling eller körning och oljan är svart (bränd).
 • Missljud från växellådan som tystnar när kopplingen trycks in.
Vad omfattas i våra produkter

- I vår produktnivå Guld omfattas alla elektroniska och mekaniska komponenter i växellådan.
- I våra produktnivåer Silver och Brons omfattas alla invändiga elektroniska och mekaniska komponenter i växellådan. I vår produktnivå Bas omfattas alla mekaniska komponenter i växellådan.
- I våra produktnivåer Guld och Silver omfattas dessutom styrenhet och växellåda.

Observera att undantag kan finnas i villkoren.

:Så fungerar en bilKomponentguide