Kolv

AutoConcept Marknad, 2020-09-18 15:59

Kolvens uppgift i en förbränningsmotor är att omvandla bränsle till energi – med andra ord att driva bilen framåt.

En förbränningsmotor får sin energi med hjälp av att bränna diesel eller bensin. Den gas som framställs används för att driva kolvarna.

Kolven är huvudsakligen en tjock metallplatta som komprimerar gasen inuti cylindrarna. Plattan har samma diameter som bredden av cylindrarna, för att luften och bränslet inte ska kunna läcka ut.

Kolven överför kraften från gasen, som expanderar i cylindrarna, till vevaxeln, som i sin tur får hjulen att snurra. De linjära rörelser omvandlas i cylindrarna till cirkulära rörelser som får hjulen att driva bilen framåt.

Kolven har en nödvändig funktion i motorn. Utan den kan inte bilen förvandla den råa energin från drivmedlet till kraft.

Varningstecken på slitage eller skada på kolv:

Det finns flera symtom som indikerar på att kolvarna i motorn är skadade eller slitna. Om blå rök kommer ut från avgasröret, rör det sig om ett tätningsproblem i förbränningskammaren och eventuellt i motorkolvarna. Det kan betyda att kolvringarna måste bytas ut, alltså ringen som sitter runt kolven och ser till att hålla cylindern tät.

Kolvar omfattas i vår produktnivåer Guld, Silver, Brons och Bas. Observera att undantag kan finnas i villkoren. Det kan förekomma bilmodeller där komponenten kan vara monterad på annat sätt och ha en annan funktion.

:Tryggare fordonsägareSå fungerar en bilKomponentguide