Detta måste du som bilägare ha koll på

AutoConcept Marknad, 2021-02-02 10:11

Att äga bil skapar mycket frihet, men det är också en del man måste ha koll på. Här är en bra lista för dig som överväger att köpa bil. Vad behöver du ha koll på och vad kostar det att äga bil? Här får du svaret.

Bil innebär en extra bekvämlighet och frihet. Det underlättar när man ska ta hand om vardagsbestyr, såsom storhandling, eller att upptäcka nya platser i vårt avlånga land. Men det är också en del att hålla koll på. Hur ofta måste den besiktas? Är service obligatorisk? Och hur fungerar det egentligen med fordonsskatt? Det mesta har du säkert redan koll på, men här är en samlad lista över vad det innebär att äga bil:

Byta däck

Som du säkert redan har koll på, ska däcken bytas två gånger per år, under våren till sommardäck och under hösten till vinterdäck.

Du kan göra bytet själv, eller lämna in bilen till en verkstad som gör det åt dig. Det kostar normalt mellan 200–500 kr. Tiden inför däckbytesdatumen blir snabbt uppbokade hos verkstäderna, så tänk på att vara ute i god tid om du inte vill göra det själv.

Om du kör med fel däck kan det leda till böter.

Datum för däckbyte:

1 april: Nu får du byta till sommardäck om du vill och väglaget tillåter.
16 april: Nu måste du ha bytt till sommardäck om du inte redan gjort det.
1 oktober: Nu får du byta till vinterdäck om du vill.
1 december: Nu måste du ha bytt till vinterdäck om du inte redan gjort det.

Obs! Om dina däck har ett mönsterdjup under 3 millimeter måste du byta däck även om datumet för byte till sommar- eller vinterdäck inte är nått än.

Besiktning

Du ansvarar för att din bil besiktas i tid. Om du inte gör det får bilen körförbud.

Hur vet jag när det är dags för besiktning?

Transportstyrelsens hemsida kan du fylla i ditt registreringsnummer och få upp nästa besiktningsdatum. Du brukar dessutom få ut en kallelse från besiktningsföretagen när det är dags. Men förlita dig inte på det, ansvaret ligger helt och hållet på dig att bilen besiktas i tid, så kolla upp datumet själv.

Hur ofta bilen ska besiktas beror på hur ny den är. Om du har en ny bil ska den besiktas första gången senast tre år efter att den började köras, den andra besiktningen måste göras inom två år efter den första besiktningen. Därefter ska följande besiktningar ske med max 14 månaders mellanrum.

Priset för en besiktning är normalt runt 1000 kr för en personbil, det varierar beroende på bilmodell.

Service

Att serva din bil är inte obligatoriskt, men de flesta försäkrings- och garantibolag, även vi på AutoConcept, kräver att bilen servas enligt intervallet i servicehandboken för att försäkringen eller garantin ska gälla. Dessutom förlängs ofta livslängden på bilen om du med jämna mellanrum lämnar in den på service, och det vill du väl?

Hur ofta ska jag serva min bil?

Det framgår i bilens servicehandbok, men det baseras alltid på hur mycket du kör eller hur längesedan det var sedan bilen servades senast.

Det kan till exempel vara så att bilen ska servas efter 12 månader, eller när du har kört 3000 mil. Alltså, om du kommer upp i 3000 mil innan 12 månader har gått ska du alltså serva den oftare än en gång per år. I servicehandboken till din bil kan du läsa exakt vilka tids- och milsintervall som gäller för just din bil.

I en service ingår normalt undersökning av bilens lampor, vätskor, bromsar, däck, elektronik, instrument, vindrutor, motor, och interiör. Kostnaden för service beror på bilens ålder och körsträcka, samt hur mycket som behöver åtgärdas.

Tips! Ska du köpa en begagnad bil är det bra att titta i serviceboken för att få en indikation på hur väl bilen skötts. Och visa upp din egen, välskötta, servicebok för den som ska köpa din bil om du ska sälja den. 

Fordonsskatt

Hur mycket skatt du ska betala för din bil beror på hur miljövänlig den är. Nyare och mer miljövänliga bilar behöver inte betala så mycket skatt som äldre bilar som inte når miljökraven. Detta kan vara bra att ha i åtanke när du väljer bilmodell.

Transportstyrelsens hemsida kan du räkna ut hur mycket skatt du ska betala för din bil.

Om din skatt är mindre än 3600 kronor per år betalar du en gång per år, är den högre delas betalningen upp i tre perioder per år. Transportstyrelsen skickar ett inbetalningskort för skatten. Du kan välja om du vill betala hela summan direkt eller med autogiro.

Försäkring

Alla bilar som används i trafiken måste ha en trafikförsäkring. Den betalar för skador på saker eller personer som uppkommer vid en trafikolycka. Det är den vållandes försäkring som betalar. Det är du som bilägare som ansvarar för att en trafikförsäkring är tecknad under hela ägartiden.
Om trafikförsäkring saknas, straffas du med en avgift. Läs mer om det här.

Utöver trafikförsäkringen kan du välja själv om du vill teckna en halvförsäkring eller helförsäkring. Då får du också en stöld-, brand-, glas-, maskin-, räddnings- och rättskyddsförsäkring. Läs på försäkringsbolagets hemsida för att se vad som ingår i hel- och halvförsäkring.

På nyare bilar kanske du inte behöver en helförsäkring, då du ofta redan har ett skydd som ingår. På äldre bilar gäller ofta inte alla skydd, som exempelvis maskinskada. Så vilken försäkring du bör och kan teckna till din bil är helt individuellt. 

Priset för en bilförsäkring kan variera mycket beroende på modell och var i landet du bor.
I snitt kostar en försäkring normalt mellan 4 300 – 5 300 kronor, enligt Compricer.se.

Tips! Vår XtraGaranti Bas gäller för bilar upp till 20 år, eller 300 000 km. Ett tips om du köper en begagnad bil där maskinskadeförsäkring inte längre är ett alternativ.

Kontakta oss eller läs mer om våra garantier här för att veta mer. 

Skötsel och underhåll

Det räcker inte att bara serva bilen enligt de intervaller som framgår i serviceboken. Bilen kan ju få en plötslig skada när som helt. Gör en rutin att titta till bilen minst en gång per månad. Undersök bromsskivor och bromsbelägg samt kontrollera oljenivå och kylarvätska.

Läs mer om hur du sköter om din bil här. 

Ofta kan du med blotta ögat se om något är på väg att gå sönder eller om det läcker någon vätska. Dessutom är det viktigt att ta varningslamporna på instrumentpanelen på allvar om något börjar lysa. Låt en verkstad titta om du är osäker. Att inte åtgärda ett fel i tid kan bidra till att reparationskostnaden blir betydligt högre.

Osäker på vad de olika varningslamporna innebär? Lär dig de viktigaste här.

Vad kostar det att äga bil?

När man räknar på vad en bil kostar är det inte bara skatt, försäkring och service som du ska ta med i beräkningen. Drivmedel, parkering, biltvätt, vägtullar och böter är andra kostnader som är värt att ta med i beräkningen.

Så vad en bil kostar att äga beror helt enkelt mycket på var du bor, vilken bil du äger och hur mycket du kör. 

:Tryggare fordonsägare