Ska du köpa bil i höst? – stegen mot ett lyckat bilköp

AutoConcept Marknad, 2020-10-28 14:01

Försäljningen av begagnade bilar har gått bra under sommaren. En stor anledning till ökningen tros vara uppmaningen att undvika kollektivtrafiken. Inför ett bilköp är det mycket att tänka på. Här är våra bästa tips mot en lyckad och trygg affär.

Begagnatmarknaden har klarat sig bra under pandemin. Sedan maj månad har försäljningen blomstrat. Siffror från BCA Remarketing, Europas ledande bilauktionshus, visar att begagnatmarknaden steg med 15 procent under juli och den minskade endast med 0,3 procent i augusti.

Enligt en svensk undersökning, som nyligen gjordes av försäkringsbolaget If, planerar 12 procent att köpa eller sälja en bil under hösten. Är du en av dem?

Här är våra bästa tips och råd till dig som ska köpa bil:
1. Rätt modell som passar din vardag

Börja med att ta dig en rejäl funderare över dina behov. Behöver du en stor kombi, eller räcker det med en mindre bilmodell? Föredrar du automat eller manuell växellåda? Vilket drivmedel ska den ha och behöver du dragkrok? Listan kan göras lång. Det är viktigt att verkligen tänka över dina behov och krav.

När du bestämt dig för vilken modell du vill ha, är det smart att skaffa dig en bild av vad den kostar. Det är bra att veta eftersom priset kan variera mycket. Om det är väldigt lågt finns det ofta en förklaring till det.

2. Se till att säljaren är pålitlig

En färsk Sifo-undersökning visar att svenskar litar mer på bilhandlare än privatpersoner när de ska köpa en begagnad bil. Nästan 6 av 10 väljer en bilhandlare före en privatperson. Det är glädjande nyheter, eftersom bilhandlarna länge har kämpat med ett dåligt rykte.

Trots denna undersökning ska du alltid kontrollera säljaren innan du slår till.

Hos Transportstyrelsen kan du ta reda på vem som äger bilen och om bilen är köpt på kredit. Undvik privata säljare som mer eller mindre är bilhandlare. De utmärker sig oftast genom många bilannonser, korta ägartider och avställda bilar.

3. Glöm inte att provköra

När du väl har bestämt dig för vilken bil du vill ha, är det dags att undersöka den ordentligt.

Som köpare ansvarar du för att kontrollera bilens skick. Därför är det viktigt att undersök den noga innan slår till , för att undvika att du köper en bil med problem som du måste åtgärda.

Kolla efter rostangrepp, provkör bilen ordentligt och titta i motorrummet. Provkörningen ska helst vara i minst 30 minuter. Ta dig tiden att testa alla funktioner, så som instrument och utrustning.

Det spelar ingen roll om du köper bilen av en bilhandlare eller privatperson. Du har alltid rätt att provköra och undersöka bilen innan du bestämmer dig. Känn dig aldrig omständlig för att du ber om det.

4. Glöm inte att fråga efter en begagnatgaranti

För att få köra bilen måste du ha en trafikförsäkring. Den ska stå i ditt eget namn från den stund du rullar iväg med bilen, eftersom säljarens försäkring inte gäller för dig.

Utöver den obligatoriska trafikförsäkringen, kan du välja hel- eller halvförsäkring. Vilken nivå som passar dig beror på hur gammal bilen är och vilka behov du har. Det kan du ta ställning till efter att du har köpt bilen.

Något du behöver ta ställning till i samband när du köper bilen hos en fordonshandlare är om du önskar en begagnatgaranti från oss på AutoConcept. Det ger ett skydd vid plötsliga fel på bilens elektroniska och mekaniska delar.

Om du köper en bil av en privatperson ska du undersöka om det finns en AutoConcept-garanti tecknad till bile. Då kan säljaren skriva över den på dig, eftersom garantin följer med bilen. Köper du bilen av en handlare ska du alltid fråga efter en garanti från AutoConcept. 

Läs mer om vad nyttan med en garanti eller försäkring från oss.

5. Skriv köpekontrakt

Vid köp mellan privatpersoner är det köplagen som gäller, om inget annat avtalas. Det går att skriva ett eget avtal och bestämma vad som gäller i just er affär. Avtalet måste vara skäligt och får inte bara gynna den ena parten. Det är viktigt för både säljaren och köparen att skriva in allt som är överenskommet i kontraktet. När det är klart ska köpekontraktet upprättas i två exemplar, ett för vardera part.

6. Registrera ägarbytet

När betalningen är genomförd ska ägarbyteshandlingarna fyllas i och skickas till Transportstyrelsen. Man måste använda det senaste registreringsbeviset i original.

Ägarbytet kan göras direkt via Transportsyrelsen. Om det inte går igenom är det något som inte stämmer. Då kan det vara någon annan än den riktiga ägaren som försöker sälja fordonet.

:Tryggare fordonsägare