EU godkänner skattebefrielse för HVO100 ännu ett år

AutoConcept Marknad, 2020-11-20 08:48

Goda nyheter för dig som tankar med HVO100. Nyligen blev det bestämt att EU godkänner skattebefrielser för biobränslen även under 2021.

Det har länge varit prat om att EU ska förbjuda skattebefrielsen som gäller för biodrivmedel, exempelvis HVO100 och Etanol, från årsskiftet 2020/2021. Anledningen är att EU istället vill satsa på andra biodrivmedel än de som tillverkas av livsmedel, som socker och raps.

Om skattebefrielsen tas bort skulle priserna öka betydligt på dessa bränslen.

I oktober bestämde EU-kommissionen att förlänga Sveriges skattebefrielse i ett år, alltså under hela kalenderåret 2021.Det beslutet innebär att biodrivmedel som HVO100, RME100. ED95 och E85 kan fortsätta att säljas utan att priset skjuter i höjden.

Försäkra dig mot skador som uppstår till följd av HVO100

Vi på AutoConcept var tidigt ute med att erbjuda en försäkring som ersätter skador som uppstår  till följd av miljöbränslet HVO100. Denna försäkring rekommenderar vi för dig som har en bil där tillverkarens garanti inte ersätter denna typ av skador.

Är du nyfiken på om detta är en försäkring för dig? Kontakta oss så berättar vi mer. Du som fordonsägare kan teckna denna försäkring direkt via telefon, eller via en fordonshandlare i samband med bilköp. 

Är HVO100 verkligen framtidens bränsle? Det är en fråga vi kommer följa med spänning. Kommentera gärna vad du tycker, ska HVO100 vara skattebefriat eller inte?

Vad är HVO?

HVO står för Hydrerade Vegetabiliska oljor, även om all råvara inte alltid är vegetabilisk. Det går nämligen att tillverka HVO från en bred råvarubas, till exempel slakteriavfall, fiskavfall, frityroljor och andra vegetabiliska oljor från raps och palm. Benämningen HVO100 avser att drivmedlet till 100% består av HVO, till skillnad från inblandning (drop-in). HVO kan användas antingen som drop-in/inblandning i diesel, eller som 100% produkt. HVO100 stod för 4,6 procent av den totala drivmedelsåtgången under 2018 och för 3,1 procent under 2019, enligt energimyndigheten.
Gröna bilister publicerar kontinuerligt en lista över godkända bilar på sin hemsida, gronabilister.se/hvobilar. 

:MiljöbilarHVO100