10 smarta tips: Skydda dig från mätarställningsfusk när du köper bil

AutoConcept Marknad, 2021-09-24 11:23

Enligt en granskning från Biluppgifter.se finns det över 100 000 bilar i Sverige med skruvade mätare. Undvik att du köper en av de bilarna. Här är våra smarta knep för att du ska kunna syna fusket.

Vad betyder mätarskruvad bil?

Med hjälp av olika prylar kan man skruva tillbaka mätarställningen på bilen så att det ser ut som att den har gått färre mil.

Problemet med skruvade mätare fick mycket uppmärksamhet under 1990-talet när bilimporten till Sverige ökade. Men problemet har inte försvunnit sedan dess. Trots att bilarna blir mer digitala är detta fortfarande möjligt. Hur stort problemet är idag är svårt att avgöra. Det görs för få polisanmälningar och de som har råkat ut för det vill sällan berätta om sitt misstag. Men det räcker med en snabb ”googling” på olika forum för att förstå att problemet är väldigt utbrett.

10 smarta tips för att undvika att bli lurad:

1. Ta hjälp av märkesverkstad
Ta bilen till en märkesverkstad som kan köra bilen i diagnossystemet. Det är ingen garanti att det går att se fusket den vägen, men det kan vara värt besväret om bilen är dyr. En enklare kontroll kan vara att ringa till märkesverkstaden för att se vilka miltal som finns rapporterade sedan tidigare i deras system. Var extra uppmärksam på om säljaren av bilen vägrar detta, då är det ett tecken på att hen har något att dölja.

2. Exteriör
Bilens exteriör kan avslöja en bil som gått långt. Exempel på tecken att kolla efter är matta och lite blästrade strålkastarglas och stenskott i fronten. Självklart kan dessa tecken tyvärr döljas om bilen har varit på rekond, har utbytta delar eller är omlackerad.

3. Interiör
Undersök bilens interiör noggrant och jämför slitaget efter hur långt säljaren påstår att bilen har gått. Kolla efter slitage på ratten, pedalgummina och växelspak (om bilen är manuell). Titta även på sätesklädser, stoppning och dörrhandtag.

4. Gör egen research
Det finns flera hemsidor som sammanställer besiktningar och ägarbyten på bilar, exempelvis biluppgifter.se och car.info. På Blocket och BytBil finns även information för att beställa en sådan rapport. En del bilhandlare erbjuder gratis rapporter. I dessa dokument och rapporter kan du se vilka mätarställningar som är registrerade i samband med besiktning. Skulle mätarställningen ha minskat är det såklart en tydlig indikation på att något är fel.

5. Bilens historik
Det tryggaste är att köpa en bil med bra och tydlig historik. Om det har varit många ägare på kort tid är det ett varningstecken. Ett exempel skulle kunna vara om två privatpersoner har ägt bilen under kort tid innan den sedan gått till en bilhandlare. Det kan det vara ett sätt att slippa juridiskt ansvar för mätarfiffel, även om det såklart inte behöver vara så.
Men vill du vara så säker som möjligt rekommenderar vi att du köper en bil med så få ägare som möjligt i historiken samt att försäljningen har gått via stora bilhandlare. Då är risken som lägst för fusk. En bil med många ägare och en låg mätarställning har desto högre risk.

6. Kontakta tidigare ägare
Om du har möjlighet, ring tidigare ägare och kolla om de minns vilken mätarställning bilen hade när de sålde bilen. Passa även på att ställa kontrollfrågor som kan vara värdefulla att veta, till exempel vilka reparationer som gjordes eller om bilen har varit med om några andra incidenter. Uppgifter till tidigare ägare kan du få fatt i via bilregistret.

7. Beställ besiktningsprotokoll
Du kan beställa besiktningsprotokoll till bilen. Det är dock inte lika enkelt som förr. Du måste nämligen kontakta alla bilprovningar för att vara säker på att inte missa något.

8. Granska serviceboken
För det första är det bra att kolla så att bilen har en servicebok som är korrekt stämplad. Det förekommer förfalskade serviceböcker. Vill du vara helt säker på att den är äkta bör du kontrollera med verkstäderna i servicehistoriken så att bilen verkligen har varit där, det kan de se i servicehistoriken.
Många bilar av nyare årsmodell har idag en digital servicebok, det har gjort det svårare att fuska.

9. Bilens historik
Undvik att köpa en bil som har använts som taxi och har gått en misstänksamt låg körstäcka. Om möjligt, kolla så att tidigare ägare inte är taxi- eller überchaufförer.

10. Följ magkänslan
Köp bara bil av de personer eller bilhandlare som du känner förtroende för. Om du får en dålig magkänsla är det bättre att avstå affär. Det kommer garanterat fler bilar till salu!

Går du i tankarna på att köpa en begagnad bil?

Att köpa en begagnad bil kan för många kännas osäkert. Många känner sig okunniga och vilsna i djungeln av begrepp och funktioner som man se efter. Vi på AutoConcept kan hjälpa dig till ökad trygghet. Vi kan erbjuda dig en försäkring som omfattar oväntade reparationskostnader som kan uppstå på bilen.

Våra försäkringar kan du teckna direkt via vår hemsida till din nya, eller befintliga bil.

👉 Läs mer och teckna någon av våra försäkringar 

Om du köper en bil via en fordonshandlare rekommenderar vi att du istället frågar om en AutoConcept-garanti som tecknas av bilhandlaren i samband med köpet. Då har du möjlighet att få ett mer omfattande skydd om något går sönder.

👉 Läs mer om våra garantier via fordonshandlare

:Tryggare fordonsägare