Går du i tankarna att köpa elbil – begagnad eller ny?

AutoConcept Marknad, 2021-11-23 14:01

Försäljningen av begagnade elbilar ökar kraftigt. Det är mycket billigare att köra på el än bensin eller diesel. En elbil innebär också lägre skatt och servicen blir både billigare och enklare. Elbilar är fortfarande dyrare att köpa än fossilbilar, men man räknar med att priserna kommer att sjunka. Här får du tips på vad du kan tänka på både innan och efter köpet!

1. Räkna på det
Även de billigaste elbilarna är fortfarande ganska dyra i inköp, miljöbilsbonusen på 70 000kr inräknad. Däremot är driftkostnaden betydligt lägre än traditionella bilar men drivmedlet är billigare, fordonsskatten lägre och dessutom kräver elbilar mindre service och reparationer.

2. Läs på
Det är viktigt att fördjupa sig i vad du köper. Undersök vad som ingår i övrigt som en laddbox till hemmet, tillgång till laddnätverk eller annat. Även räckvidden är att ta i beaktande. Handen på hjärtat, kör du 500 km om dagen eller är det snarare omkring 20-30 km om dagen? Räckvidd kostar pengar.

3. Lär dig köra elbilen
Att köra elbil kräver en viss vana. Det första du kommer märka är att elbilen är helt tyst och saknar en brummande motor som ger respons på din körning. Dessutom är elbilen oerhört kvick och även den minsta elbilen rusar iväg vid minsta tryck mot accelerationspedalen. Körupplevelsen är helt enkelt lite annorlunda, men det går snabbt att vänja sig. Ta det bara försiktigt.

4. Lös hemmaladdningen
Om du har möjlighet att lösa laddning hemma är det att föredra. Hemmaladdning är oftast det billigaste alternativet. Undersök vad du behöver för laddbox till elbilen du planerar att köpa. Om du bor i lägenhet, prata med din hyresvärd eller bostadsrättsförening. Det finns många lösningar för flerbostadshus på marknaden och finansieringsstöd att hämta hem.

5. Publika laddstationer
Här kan det vara värt att läsa på ordentligt, destinationsladdning och snabbladdning kan ofta vara en djungel innan man satt sig in i det ordentligt. En del laddare tar betalkort medan andra kräver en app. Undersök vad som finns i ditt närområde, och utmed rutterna där du oftast gör dina långresor. En karta med laddstationer ger många svar.

6. Nyttja tekniken
De flesta bilarna kommer idag med en tillhörande app. I de bästa apparna kan du styra laddning, planera din resa och se till att klimatanläggningen är rätt inställd och rutorna frostfria när du ska ge dig iväg på morgonen.
Ta nytta av tekniken i elbilen. En elbil är i mångt och mycket en högteknologisk dator på hjul.

7. Minska ditt klimatavtryck
Efter att du köpt en elbil är det läge att undersöka vilka andra investeringar du kan göra. Mycket av den svenska elen är grön, men du kan göra bättre. Investera i solenergi för riktigt närproducerad grön el. Att inte behöva köpa el till att ladda din elbil kan finansiera solpaneler till ditt hem.

Funderar du på att köpa en begagnad bil?
Att köpa en begagnad bil kan för många kännas osäkert. Många känner sig okunniga och vilsna i djungeln av begrepp och funktioner som man ser efter. Vi på AutoConcept kan hjälpa dig till ökad trygghet. Vi kan erbjuda dig en försäkring som omfattar oväntade reparationskostnader som kan uppstå på bilen.

Våra försäkringar kan du teckna direkt via vår hemsida till din nya, eller befintliga bil.

👉 Läs mer och teckna någon av våra försäkringar här!

:ElbilMiljöbilar