Vinterdäck - med eller utan dubbar?

AutoConcept Marknad, 2021-11-17 13:30

Sveriges varierande vinterförhållanden ställer olika krav på vinterdäcken. Oavsett om du kör i slaskiga stadsmiljöer, snöiga landsvägar eller isiga motorvägar ska däcken hålla ett bra grepp på vägen.

Att köra lugnt med god framförhållning och en anpassad hastighet är viktigt när du kör på vinterväglag, oavsett vilka däck du väljer. Däckens olika egenskaper är anpassade till olika väglag för att vi ska känna oss säkra. Men vilka däck är bäst för dig?
Här nedanför går vi igenom några saker som är bra att tänka på innan ditt köp.

Om du redan har däck och i stället påbörjat planeringen av nästa års sommarresa? Läs gärna: Ska du ut på bilsemester i sommar? Här!

Dubbdäck eller dubbfria, vad är skillnaden?

De tydligaste skillnaderna mellan dessa däck är komfort, ljudnivåer och säkerhet på olika väglag. Dubbfria däck ger dig en mer komfortabel och ljudlös körning. Dagens dubbfria vinterdäck är till och med säkrare vid körning på snö, om man jämför med dubbdäcken. Dubbdäcken har under de senaste 5 åren blivit betydligt bättre. Ljudnivån har minskat, dubbarna skadar inte asfalten lika mycket som förr men dubbdäcken är fortfarande det bästa alternativet om du ska köra på isiga vägar.

Vad ska du tänka på när det är dags att välja däck?

Frågor som: ”Vart bor jag?” Och ”Hur mycket kör jag?” Är bra exempel på vad som kan påverka dina val. Som vi tidigare nämnde så är dubbfria däck bättre på snö. Det betyder att om du bor i norra Sverige kanske dubbfria däck är bättre. Om du däremot bor i södra Sverige där is på vägarna är vanligare är dubbdäck att föredra.

Oavsett vad du väljer så välj däck som är anpassade efter nordiskt väglag. Övrig europeisk standard är inte anpassade efter våra väglag.

Vi rekommenderar att du läser på om däckens olika egenskaper inför ditt köp. Båda typerna av däck har utvecklats väldigt mycket de senaste åren.

Var detta intressant? Håll gärna utkik efter fler blogginlägg likt detta där vi sätter dig som bilägare i fokus och hjälper dig med vanliga frågor eller problem.

Läs också om vad du som bilägare bör tänka på här!

 
:Tryggare fordonsägare