AutoConcept Tipsar! / Tryggare fordonsägare

AutoConcept Marketing, 2022-06-17 13:33

Efter två tuffa år med pandemi så är det nu många som funderar på att ta bilen ut i Europa.  Härligt tycker vi! En bilsemester är ofta så mycket mer än bara en transportsträcka. Man kan  stanna vid sevärdheter, ta en natt på ett hotell i en främmande stad eller vara ute på havet  ombord en färja.

Men, bilen kan gå sönder även om man är utomlands. Som tur är så gäller våra garantier och försäkringar i hela EU, EES, Storbritannien och i Schweiz. Det funkar precis likadant som det gör om olyckan är framme i Sverige helt enkelt.

Vad ska du tänka på om något plötsligt går sönder?

 
  • Skulle en skada uppstå utomlands besöker du närmsta märkesverkstad för felsökning.
     Även vid skada utomlands är det viktigt att verkstaden skickar in ifylld skadekalkyl till oss som
    måste godkännas innan reparation påbörjas.
  • Skicka kvitto och kontonummer till oss för utbetalning i efterhand, om verkstaden inte kan fakturera oss vid godkänd skada.
  • Om du har frågor eller problem så kan du alltid kontakta vår kundservice: 0300 - 52 10 02

    Så, var inte orolig om du ska iväg, förbered bilen så gott det går med exempelvis motorolja, kylarvätska och spolarvätska. Därefter är det bara att åka!
    Något annat du funderar över innan din resa? Klicka här för att läsa om våra bästa tips för en lyckad bilsemester.
:Tryggare fordonsägare

AutoConcept Marknad, 2022-03-08 13:13

Registrerade el- och hybridbilar har de senaste åren ökat markant i antal. Likaså har antalet elbilsmärken i Sverige ökat i hög takt.
Hela 60% av svenskarna vet inte var man ska reparera elbilen. Det visar en undersökning gjord av Werksta. Det finns väsentliga skillnader på hur man reparerar förbränningsbilar och elbilar, detta trots att exempelvis bucklor hanteras på ett likartat sätt. De största utmaningarna i att reparera en elbil hittar mekanikerna i exempelvis elsystemet där en mekaniker, utan tillräcklig kunskap, kan göra mer skada än nytta.

Vad är skillnaden?
Utvändigt är det ofta mycket likheter och mindre skillnader mellan de olika typerna av bilar. Det är skillnaderna under huven som gör elbilen unik i jämförelse med förbränningsmotor-bilen. Dessa skillnader kan många gånger skapa problem för en mekaniker som inte är van att reparera elbilar. Med tanke på att både el- och hybridbilarna fortfarande är relativt nya på marknaden så är det väldigt många som inte bemästrat den sidan av bilar ännu.
Med det sagt så är det självklart elsystemet som är den största skillnaden mellan elbilen och den ”vanliga bilen”. Utgångspunkten för en mekaniker när det är dags att reparera en elbil är att den alltid måste vara spänningsfri. Att göra bilen spänningsfri kräver att verkstaden är väl insatt i hur högspänningssystemet i bilen fungerar för att på så sätt kunna arbeta med korrekta säkerhetsmetoder.

Hur bra koll har svenskarna på det här?
Undersökningen som Werksta lät göra i januari 2022 besvarades av 1010 stycken svenskar mellan 18-80 år och ansågs vara demografiskt representativt för befolkningen. Undersökningen visade att mer än 60% av svenskarna inte vet om att alla verkstäder inte har rätt kompetens när det kommer till elbilar.

Hur ska du gå tillväga?
Slutsatsen av denna informationen är att om du funderar på att äga, eller om du redan äger, en elbil så bör du leta reda på en verkstad med rätt erfarenhet och kunskap utav att arbeta med elbilar. Det kan spara dig oerhört mycket, både vad gäller tid och pengar.

Vad kan annars vara bra att tänka på innan du köper en elbil? Här listar vi 7 saker som är bra att tänka på innan du köper en elbil.
Källa: Werksta

:ElbilTryggare fordonsägare

AutoConcept Marknad, 2021-11-17 13:30

Sveriges varierande vinterförhållanden ställer olika krav på vinterdäcken. Oavsett om du kör i slaskiga stadsmiljöer, snöiga landsvägar eller isiga motorvägar ska däcken hålla ett bra grepp på vägen.

Att köra lugnt med god framförhållning och en anpassad hastighet är viktigt när du kör på vinterväglag, oavsett vilka däck du väljer. Däckens olika egenskaper är anpassade till olika väglag för att vi ska känna oss säkra. Men vilka däck är bäst för dig?
Här nedanför går vi igenom några saker som är bra att tänka på innan ditt köp.

Om du redan har däck och i stället påbörjat planeringen av nästa års sommarresa? Läs gärna: Ska du ut på bilsemester i sommar? Här!

Dubbdäck eller dubbfria, vad är skillnaden?

:Tryggare fordonsägare

AutoConcept Marknad, 2021-09-24 11:23

Enligt en granskning från Biluppgifter.se finns det över 100 000 bilar i Sverige med skruvade mätare. Undvik att du köper en av de bilarna. Här är våra smarta knep för att du ska kunna syna fusket.

:Tryggare fordonsägare

AutoConcept Marknad, 2021-08-27 16:26

Vi har tagit del av Maskinskaderapporten från Länsförsäkringar 2020. Den listar vilka bilmärken som oftast drabbas av skador, vilka delar som oftast går sönder och vad de kostar att reparera.

:Tryggare fordonsägare

AutoConcept Marknad, 2021-02-02 10:11

Att äga bil skapar mycket frihet, men det är också en del man måste ha koll på. Här är en bra lista för dig som överväger att köpa bil. Vad behöver du ha koll på och vad kostar det att äga bil? Här får du svaret.

:Tryggare fordonsägare

AutoConcept Marknad, 2020-11-02 12:57

Hösten är här och sommaren är ett minne blott. Nu är det hög tid att göra din semesterpärla redo för vintern. Denna checklista kan vara till hjälp så att du inte glömmer något.

:Tryggare fordonsägare

AutoConcept Marknad, 2020-10-28 14:01

Försäljningen av begagnade bilar har gått bra under sommaren. En stor anledning till ökningen tros vara uppmaningen att undvika kollektivtrafiken. Inför ett bilköp är det mycket att tänka på. Här är våra bästa tips mot en lyckad och trygg affär.

:Tryggare fordonsägare

AutoConcept Marknad, 2020-09-18 15:59

Kolvens uppgift i en förbränningsmotor är att omvandla bränsle till energi – med andra ord att driva bilen framåt.

:Tryggare fordonsägareSå fungerar en bilKomponentguide

AutoConcept Marknad, 2020-09-18 15:24

I oljetråget befinner sig oljan som behövs för smörjning av motorn. Oljetråget är placerat vid den lägsta punkten på motorblocket. Det finns vanligtvis mellan 2–8 liter olja i oljetråget, beroende på bilmodell. Det är viktigt att med jämna mellanrum kontrollera oljenivån med hjälp av mätstickan. Märkningen för högsta på mätstickan ska aldrig överskridas.

:Tryggare fordonsägareSå fungerar en bilKomponentguide